Publicerad 2003-07-29 i Svenska Dagbladet.

Försäljningen av vatten på flaska ökar. Den nya trenden med smaksättning och ett mer stressat liv gör att svenskarna köper 175 miljoner liter buteljerat vatten om året. Detta trots att vattnet kvalitetsmässigt inte skiljer sig från vanligt kranvatten.

På de svenska butikshyllorna dyker det upp allt fler alternativ till vanligt kranvatten. Lingonsmak, melon, mango. Mycket kolsyrat eller bara lite grand. Valmöjligheterna för den törstige ökar också gör även bryggeriernas försäljning.

På en tioårsperiod har försäljningen nästan fördubblats.

– Vatten på flaska uppfattas av många kunsumenter som lite mer hälsosamt än vanligt kranvatten, vilken det inte är. Generellt sett har vi fantastiskt bra vatten i sverige, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen i Stockholm.

Svenska Bryggareföreningen intygar att fler väljer det buteljerade vattnet. En orsak tros vara förändrade levnadsmönster.

– Om vi ska gå och träna, äta picknick, eller bara gå på stan så tar vi ofta med oss en flaska vatten. Vi har blivit lite mer hälsomedvetna, säger Catharina Andersson, infomationschef.

Med hälsomedvetenhet syftar hon på att fler istället för bara dricka läsk även dricker vatten.

Men olika sorters vatten skiljer sig egentligen åt. Enligt Catharina Andersson går det varken att säga att kranvatten eller buteljerat vatten är nyttigast.

Det senaste p åvattnmarkanaden är buteljerat vatten som är smaksatt men utan kolsyra – stilla vatten. Den kategorin står för den största försäljningsökningen under första halvåret, men eftersom konsumtionen är så liten är ökningen inte särskilt intressant.

Mer intressant är den ökning av kolsyrat vatten som smaksatts. Under första halvåret har försäljningen ökat med 4 procent jämfört med förra året, och då året är slut tros ökningen vara ännu större.

Men den nya trenden resulterar inte bara i glada miner. Att allt fler väljer att dricka vatten som säljs förpackat innebär ökade transporter. Enligt Konsumentföreningen står vattenförsäljningen för 8 000 – 10 000 lastbilstransporter årligen.

– Någonstans måste vi sätta stopp för alla transporter och vatten har vi i kranen. Jag tycker inte att man gör avkall på särskilt mycket av sin egen bekvämlighet genom att dricka kranvatten i stället för buteljerat vatten.

Från Svenska Bryggareföreningens sida försvara man sig med att allt som konsumeras i princip måste transporteras.

– Vill vi ha mångfald så får vi tolerera att produkterna transporteras. Dessutom har vi inte tillgång till vanligt kranvatten till exempel då vi går på stan, säger Catharina Andersson.

Nu börjar dessutom allt fler forskare ifrågasätta den vätskemängd som många svenskar dricker dagligen. Vissa forskare varnar för vattenförgiftning och menar att det inte finns anledning att bära omkring på en flaska vatten och dricka då man inte är törstig.

Maria Gners