Publicerad 2007-09-11 i Aftonbladet

Lyxiga flaskor kryllar av bakterier. Renare och fräschare med flaskvatten än kranvatten? Nja, inte nödvändigtvis. Aftonbladets test avslöjar att en del flaskvatten är riktigt snuskiga.

Femtio gånger mer bakterier i flaskvatten än i kranvatten.Det blev resultatet när vi lät testa tretton vanliga flaskvatten hos laboratoriet Analycen. Testet av flaskvattnen gjordes helt enligt Livsmedelsverkets direktiv för hur vanligt kranvatten ska testas. Fyra av de testade vattnen innehöll så många bakterier att det hade bedömts tjänligt med anmärkning om de hade kommit ur kranen hemma.

Franska bakterier.
Gränsen för kranvattnet går vid 100 bakterier per milliliter efter tre dygns odling.

Värstingvattnet Evian innehöll 5 000, barnvattnet Aqua d’Or 2 400 och Imsdal 3 100. De är alla vatten utan kolsyra.

Icas naturliga mineralvatten med kolsyra innehöll 1 300 bakterier per milliliter, 13 gånger mer än högsta tillåtna halt i kranvatten.

– Jag måste säga att jag är väldigt förvånad, säger Gullvi Hedenberg på Svenskt vatten.

– Det låter som väldigt höga halter av bakterier. Och med så långa hållbarhetstider undrar man hur vattnet är vid sista dagen.

Det är tillverkaren själv som bestämmer hur lång hållbarhetstiden ska vara. Av de vatten vi köpte hade Evian längst hållbarhet: nästan 20 månader kvar.

Aqua d’Or hade den näst längsta: 13 månader.

Inga gränser.
– Det kommer sannolikt inte att hända något särskilt med vattnen. Bakterierna växer till sig under en period, sedan dör de allteftersom näringen tar slut, säger Torbjörn Lindberg på Livsmedelsverket.

Men hur friskt och gott är ett vatten med döda bakterier?
– Ja, det får ju var och en bestämma själv. Det handlar inte om bakterier som är farliga för hälsan men de kan ge lukt och smak.

För mineralvatten och källvatten finns inga gränsvärden för bakterier. Reglerna säger bara att tillväxten inte får vara onormalt stor.

Karin Ahlborg