Dricker du tillräckligt?

De flesta människor dricker för lite. Därför är vi sällan på topp, eftersom även en liten vätskebrist gör att vi orkar mindre och blir sämre på att koncentrera oss. Men hur mycket ska man egentligen dricka? Prova vår vattenkalkylator och se om du är så snäll mot din kropp som du borde.

Lämna kontaktuppgifter så hjälper vi dig komma igång!

  Alla människor har olika bränsleförbrukning

  En vuxen människa har omkring 65% vatten i kroppen. Eftersom vattnet hela tiden byts ut, måste man fylla på. Din vätskeförbrukning beror på flera saker, som ålder, matvanor och levnadssätt. Sportar du mycket eller jobbar hårt behöver du tanka ofta för att hålla en god hälsa. Detsamma gäller alla som jobbar på kontor, där luften ofta är torr.

  En tumregel är att vuxna behöver cirka 3 liter vatten om dagen. Av dessa kommer oftast runt 1½ liter från maten. Resten behöver du dricka för att hålla en hälsosam nivå av vatten i kroppen.

  Smaksättning utan baksidor

  Förutom kolsyran är olika smaksättning något som får många att köpa vatten på flaska. Men när bryggerierna tillsätter smakämnen får vattnet tyvärr ofta sämre hållbarhet, så att man dessutom måste tillsätta konserveringsmedel. Gillar du smaksatt vatten föreslår vi därför att du till exempel pressar i lite färsk lime eller lägger några skivor gurka i vattnet från er Vattentorn-maskin. Det är både fräschare, nyttigare och bättre för hälsan.

  Känner du dig lite hängig, ta ett glas!

  Den som dricker för lite vätska blir hängig och trött. Faktum är att bara några procents vätskebrist gör att man känner sig trött, får svårare att koncentrera sig och tappar orken. Är du van att sporta känner du igen symptomen.

  Konstigt nog kan man till och med få vätskebrist av att dricka. Den som till exempel dricker en kopp kaffe kan tänka på tumregeln att det till varje kopp behövs ungefär ett glas vatten för att inte hamna på vätskeminus, vilket har en negativ inverkan på din hälsa. Multiplicera nu kaffeåtgången hos er med hur mycket vatten medarbetarna skulle behöva dricka. Tror du att ni är i närheten?